Juoksua, hiihtoa, uintia ja kävelyä – suomalaiset menestyvät monissa lajeissa, ja yhteensä mitaleita on kertynyt jo useita kymmeniä. Kansamme ehdoton vahvuus on, niin kuin arvata saattaa, talvi- ja joukkueurheilulajit, mutta menestyjiä löytyy myös esimerkiksi juoksun ja uinnin parista. Tässä artikkelissa keskitymme hieman tarkemmin juuri suomalaisiin olympiamitaleja voittaneisiin kestävyysurheilijoihin, ja heidän lajinsa ja harrastelunsa taustoihin. Ota mukava asento ja lue lisää!

Marja-Liisa Kirvesniemi

Marja-Liisa Kirvesniemi on vuonna 1955 syntynyt hiihtäjä, joka aloitti harrastamisen kahdeksanvuotiaana. Kansainvälisiin kilpailuihin Kirvesniemi osallistui ensimmäisen kerran 16-vuotiaana sijoittuen seitsemänneksi. MM-kilpailuista Kirvesniemi on voittanut yhteensä kolme kultamitalia ja viisi hopeaa, olympialaisista taas kolme kultaa ja neljä pronssia. Nämä saavutukset ovat nostaneet Kirvesniemen suomalaisten kaikkien aikojen menestyneimmäksi naishiihtäjäksi, ja nimi nousee esille tasaisin väliajoin esimerkiksi kirjoissa ja elokuvissa.

Kirvesniemeä on käytetty usein suomalaisen sisun esimerkkinä. Häntä kutsuttiin 1980-luvulle asti epäonnistujaksi, joka ei koskaan saavuttanut tavoitteitaan tai voittanut kisoja. Kirvesniemen ura kääntyi kuitenkin nousuun, ja hän voitti ensimmäiset neljä olympiamitaliaan – kolme kultaa ja yhden pronssin – Sarajevon kisoissa vuonna 1984. Hän meni samana vuonna naimisiin hiihtäjä Harri Kirvesniemen kanssa, ja nappasi seuraavana vuonna vielä kaksi hopeamitalia Seefeldin MM-kisoista.

Lasse Virén

Lasse Virén on tunnettu suomalainen juoksija, joka aloitti juoksuharrastuksen itsenäisesti 16-vuotiaana. Juoksijana hänet tunnetaan jokaisella kerralla onnistuneena taiturina, joka teki valtavasti uusia ennätyksiä, kuten vuoden 1972 maailmanennätyksen 5 000 metrillä ajalla 13.16,3 ja 10 000 metrin ennätyksen ajalla 27.38,4. Hän teki edellisenä vuonna yhteensä kolme uutta Suomen ennätystä ja valikoitui vuonna 1972 Vuoden urheilijaksi Urheilutoimittajain liiton päätöksellä.

Lasse Virén on voittanut yhteensä neljä olympiakultaa, joista kaksi ensimmäistä kilahti kaulaan Münchenissä 1972 ja kaksi viimeisintä Montrealissa vuonna 1976. Kyseessä oli molempina kertoina 5 000 ja 10 000 metrin matkat. Virén osallistui olympialaisten välissä vielä Rooman vuoden 1974 EM-kisoihin, joista hän nappasi 5 000 metrin pronssimitalin. Virénin edustama seura on nimeltään Myrskylän Myrsky, ja hänen valmentajansa oli tunnettu juoksija Rolf Haikkola.

Jani Sievinen

Jani Sievinen on jäänyt nuorempien sukupolvien mieleen hiukan aikaisemmin mainittuja hiihtäjiä paremmin. Hänen vuonna 1996 voittamansa olympiahopea on jäänyt olympiamitaleista ainoaksi, mutta MM-kilpailuista hänellä on sen sijaan viisi kultamitalia ja EM-kisoista jopa 12. Sievistä valmensi pääasiassa hänen isänsä, ja hänen päämatkansa oli 200 metrin sekauinti. Hän piti hallussaan miesten sekauinnin 200 metrin radan maailmanennätystä lähes 10 vuotta aina Michael Phelpsin ennätykseen asti.

Jani Sievinen on antanut lehdistölle lukuisia haastatteluja hänen uintiharrastuksensa ensimmäisistä vuosista. Omien sanojensa mukaan Sievinen treenasi uintia jo kuusivuotiaana, ja piti ensimmäisen kunnollisen vapaapäivän vasta 16-vuotiaana. Uran taustalla ei siis ole satunnaisia onnekkaita onnistumisia, vaan pikemminkin useita vuosia rankkaa työtä ja harjoittelua. Sievinen päätti uransa vuonna 2006, mutta pysyi julkisuudessa muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja europarlamenttivaaleissa.

Iivo Niskanen

Iivo Niskanen aloitti kilpauransa vuonna 2010, kun hän osallistui ensimmäistä kertaa maastohiihdon maailmancupiin. Niskanen jäi sijalle 11. Ensimmäisen MM-kullan hän voitti alle 23-vuotiaiden sarjassa vuonna 2014. Hän onnistui lyömään läpi vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa, jolloin hän sai kaulaansa parisprintin kultamitalin. Olympiavoitto toi Niskaselle yhdessä hänen parinsa Sami Jauhojärven kanssa Vuoden urheilija -tittelin. Seuraavat mitalit tulivat vuoden 2017 Lahden MM-kisoista.

Niskasen viimeisin saavutus on kultamitali vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisista. Kyseessä oli 50 kilometrin matka, jonka Niskanen taittoi ajalla 2.08.22,1. Hiihtoa Niskanen kertoo harrastaneensa aina, ja hänen tyylistään voisikin sanoa huokuvan tietynlainen kokemus. Niskasella on kattavasti kokemusta hiihdon parissa kisaamisesta, sillä hän aloitti ammattikilpauransa melko varhain, ollen vasta täysi-ikäistynyt. Nykyään 27-vuotias Iivo Niskanen suunnittelee jatkavansa kilpailemista vielä pitkään.

Paavo Nurmi

Kaikki tietävät Paavo Nurmen: yhdeksänkertaisen kestävyysjuoksun olympiavoittajan, joka kahmi lisäksi kolme hopeamitalia ja useita eri tunnustuspalkintoja, kuten Suomen urheilun suuren ansioristin vuonna 1947. Nurmi voitti Suomen-mestaruuden jopa 20 kertaa, Englannin mestaruuden kahdesti ja Yhdysvaltain mestaruuden vielä kerran, ja hänelle on pystytetty oma patsas Helsingin Töölöön. Nurmesta voi löytää vielä tänäkin päivänä viittauksia mediassa ja taiteessa, ja hänen voisi sanoa olevan suomalainen urheilulegenda.

Nurmi kertoi hänen harjoittelunsa pääpilarin olleen tiukka kuri. Hän kokeili paljon erilaisia harjoitustapoja ja harrasti fyysisen treenaamisen lisäksi myös ahkeraa lukemista ja itsetutkiskelua. Hän on myös tunnettu mielikuvituksellisista harjoituksistaan, kuten rautapohjaisilla kengillä kävelemisestä. Nurmi kirjoitti harjoittelunsa ja suoritusaikansa tarkasti muistiin ja tarkkaili kehitystään muun muassa sekuntikellon avulla. Hän oli omalla tavallaan aikansa edelläkävijä, huomioiden kaikki fyysistä suoritusta parantavat tekijät.

Ville Ritola

Ville Ritola oli vuonna 1896 syntynyt kestävyysjuoksija, joka saavutti urallaan yhteensä viisi olympiakultaa ja kolme hopeaa vain kaksista kisoista. Vuonna 1928 Amsterdamin olympialaisissa, Ritolan viimeisissä kisoissa, ansaittu kultamitali toi hänet monien huulille, ja hänestä kuulee vielä nykypäivänäkin käytettävän sanontaa “ottaa ritolat”. Sanonta juontaa juurensa juoksijan hämmästyttävästä voittoon johtaneesta loppukiristä. Ritolan kilpaura ei ollut kovinkaan pitkä, mutta se oli sitäkin ansioituneempi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *