Triathlon koostuu kolmesta eri lajista, jotka ovat uinti, pyöräily ja juoksu. Kisat etenevät aina kyseissä järjestyksessä. Triathlonin harrastajista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Toiset ovat parempia pyöräilyssä ja toiset loistavat esimerkiksi juoksuosuudella. Lajissa on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja millä tasolla on kussakin lajissa, pyrkien parantamaan kutakin optimaalisesti. Triathlonissa tarvitaan paljon kestävyyttä ja tekniikan tulee olla kunnossa.

Historia

Legendan mukaan triathlon sai alkunsa, kun haluttiin selvittää, kuka oli kaikkein paras urheilija; pyöräilijä, uimari vai juoksija. Kyseessä on kuitenkin vain legenda ja todellisuudessa triathlonin perustajia ovat Jack Johnstone ja Don Shanahan. He järjestivät ensimmäiset kisat San Diegossa sijaitsevassa Mission Bayssa vuonna 1975. Kyseiseen kisaan otti osaa myös pariskunta nimeltään John ja Judy Collins, jotka myöhemmin tekivät triathlonia maailmalla tunnetuksi.

Collinsit järjestivät ensimmäiset Ironman-kisat Havaijilla vuonna 1978. Samantyyppisiä kilpailuja oli ehditty aiemminkin pitämään, mutta kyseisessä kisassa triathlon vihdoin muodostui varsinaiseksi urheilulajiksi. Myöhemmin triathlon on kehittynyt lajiksi, joka voidaan mieltään kilpa- ja huippu-urheiluksi. Havaijilla teräsmieskilpailuja järjestetään vielä tänäkin päivänä ja ne ovat arvostetussa asemassa. Nykyään kilpailuissa harrastetaan lyhyempiä matkoja. Triathlon on myös muodostunut olympialajiksi. Ensimmäisen kerran laji oli olympialaisissa mukana vuonna 2000 Sydneyssä.

Triathlon Suomessa

Triathlon saapui Suomeen 1980-luvun puolella, ja laji koki suuremman buumin 80-luvun lopusta aina 90-luvun puoleenväliin asti. Lajin ensimmäiset kilpailut pidettiin vuonna 1983 Joroisissa, ja Suomen ensimmäinen teräsmies oli Magnus Lönnqvist. Häntä myös pidetään edelläkävijänä suomalaisessa triathlonissa. Suomi on muutenkin tehnyt itseään maailmalla tunnetuksi triathlonissa. Lajin kautta aikojen menestynein suomalaisurheilija on Pauli Kiuru. Kiurun huippuhetkiin kuuluu sijoittuminen toiseksi Havaijin Ironman-kilpailuissa.

2000-luvulla lajin menestyneimmät suomalaisharrastajat ovat Mika Luoto ja Tom Söderdahl, jotka ovat myös menestyneet Havaijin kilpailuissa. Havaijin kilpailut ovatkin kautta aikojen suosituin triathlonkilpailu, jossa lajin ammattilaiset tai vuosia harjoitelleet amatöörit kilpailevat toisiaan vastaan. Laji nousi uudelleen suosioon 2000-luvun alussa pienen laskusuhdanteen jälkeen. Triathlonin Suomen mestaruuksista kilpaillaan olympia-, sprint-, puoli- sekä täysmatkoilla. Kilpailusarjoja löytyy joka ikäluokalle ja Suomen kilpailuista löytyy myös oma kuntosarjansa.

Uintiosuus

Ennen kisoihin osallistumista on tärkeää tutustua kunnolla reitteihin ja vaihtoalueisiin. Kisojen järjestäjä antaa tarkemmat ohjeet, minne esimerkiksi tulee viedä pyörä sekä varustepussit. Kisa on hyvä käydä mielessä läpi lähtö- sekä vaihtopaikoilla. Mielikuvitusharjoituksesta on paljon apua kisastressin lievittämisessä. Uimataito on avainasemassa triathlonissa. Erityisesti vapaauinnin sujuvuuteen kannattaa panostaa, sillä se on paljon nopeampaa ja vähemmän rasittavaa kuin vaikka rintauinti. Tekniikan yleensä oppii muutamassa kuukaudessa.

Uintiosuus suoritetaan kisoissa avovedessä. Kierroksia on yleensä yksi tai kaksi. Märkäpuku on tavallisesti tarpeen, sillä matkat ovat pitkiä ja vesi usein kylmää. Suunnistaminen tapahtuu poijujen ja maanmerkkien avulla. Myös muita uimareita kannattaa seurata, mikäli muita merkkejä ei ole näkyvissä. Uinnin jälkeen seuraa pyöräilyosuus. Kypärän tulee olla päässä, ennen kuin hyppää pyörän selkään. Kilpailijalla on hyvä olla geelejä ja muita ravinteita matkassaan mukana.

Pyöräilyosuus

Pyöräily triathlonissa on pisin ja tavallisesti myös helpoin osuus. Pyöräosuuden voi suorittaa omassa tahdissaan eikä tekniikaksi tarvita peruspolkemista kummempaa. Puoli- tai täysimatkalla kuitenkin nälkä on usein riesana ja henkinen kuormitus lisääntyy. Pyöräillessä kannattaa pitää maltti mukana, sillä seuraavana ja viimeisenä osuutena tulee vielä juoksu. Liika intoilu alkumetreillä saattaa kostautua myöhemmin. Tavallisin nyrkkisääntö pyöräilyosuuden tankkauksessa on, että kisaajan tulisi juoda nestettä 15-20 minuutin välein.

Pyöräilyn aikana kannattaa tankata kunnolla, sillä juoksun aikana tämä on vaikeampaa ja nesteet jäävät helposti hölskymään vatsaan. On suositeltavaa polkea korkealla kadenssilla, mutta kevyttä vastusta käyttäen osuuden viimeisillä kilometreillä. Tämä saa kuona-aineet ja maitohapot kiertämään. On myös tärkeää venytellä lonkankoukistajat ja pohkeet ennen juoksuosuutta. Tämä onnistuu seisomalla pyörän päällä. On kannattavaa harjoitella pyöräilystä juoksuun vaihtamista etukäteen, sillä se on ensimmäistä vaihtoa raskaampaa.

Juoksuosuus

Juoksu on triathlonin viimeinen ja yleensä vaativin laji. Juoksussa tulee muistaa myös tankata säännöllisesti sekä pitää kiinni omasta juoksusuunnitelmasta. Aloittelijan kannattaa jättää kovimmat spurttinsa viime metreille, kun taas kokeneempi konkari voi juosta lujaa jo alusta alkaen. Juokseminen on täysin eri asia ilman uinti- ja pyöräilyosuutta, joten ei tule lannistua, jos juoksu ei suju samalla tavalla kuin normaaleilla juoksulenkeillä käydessä.

Juoksuosuus jakaa mielipiteitä. Toisille kisaajille se on kisojen kohokohta, kun taas toisille se on pakkopullaa. Fyysisyyden ohella myös psyykkinen puoli juoksussa on koetuksella. Viimeisenä lajina kilpailijan voimavaroja koetellaan eikä usein loppu näytä häämöttävän. Mikäli kisaaja ei ole tankannut hyvin aiempien osuuksien aikana eikä ravinto ole imeytynyt, tämä helposti kostautuu juostessa. Poikkeuksena toimii kuitenkin täysimatka, jolloin juoksu voi jopa tuntua hyvältä.

Suomen Triathlonliitto

Suomessa toimii oma triathlonliittonsa. Liiton tarkoituksena on lajin kehittäminen sekä tiedon levittäminen. Triathlonliitto toimii myös alan jäsenseurojen valtakunnallisena liittona ja edustaa myös lajia sekä Suomessa että ulkomailla. Suomen Triathlonliitto sai alkunsa vuonna 1986 ja sieltä saa tietoa oman alueensa seuroista. Aloittelijan on hyvä ottaa huomioon harrastusta aloittaessaan, ettei tavallinen tapaturmavakuutus korvaa triathlonissa sattuneita vahinkoja. Lisätietoa asiaan liittyen saa Suomen Triathlonliiton sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *