Hiki virtaa, sydän pumppaa voimakkaasti ja lihakset ovat maitohapoilla – nämä ovat kestävyysurheilun aiheuttamia kehon tuntemuksia. Vaikka olo saattaisikin olla hetkellisesti kamala, eikä energiaa tuntuisi riittävän enää mihinkään, kestävyysurheilu kuitenkin pääasiassa pitää yllä ja parantaa urheilijan kuntoa ja hyvinvointia. Tältä sivustolta löydät mielenkiintoisia artikkeleita kestävyysurheiluun liittyen; pääset tutustumaan esimerkiksi Suomen tunnetuimpiin kestävyysurheilijoihin ja -lajeihin sekä erilaisiin kilpailuihin.

Juoksu

Juoksu on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kestävyyslajeista. Sen harrastaminen ei vaadi teoriassa mitään muuta kuin motivaatiota ja säähän soveltuvat varusteet. Sitä voi harrastaa sekä yksin että isommassa ryhmässä, eikä harrastajan tarvitse välttämättä sitoutua erityisiin treeniaikoihin, vaan pururadalle voi pinkaista milloin tahansa. Juoksu on myös erityisen tehokas tapa kiinteyttää kehoa ja parantaa kestävyyskuntoa – ja toki myös nauttia ulkoilmasta.

Tältä sivustolta löydät juoksuvinkkien lisäksi tietoa erilaisista kilpailukategorioista, kuten ultra- ja ratajuoksusta, sekä tietenkin myös maratoneista. Jos tunnetut suomalaiset juoksijat ovat jostain syystä päässeet unohtumaan, ei hätää, heidän saavutuksiaan käsitellään vielä paljon. Jos juoksun lisäksi myös uiminen ja pyöräily kiinnostavat, klikkaa itsesi lukemaan artikkelimme triathlonista. Käsittelemme myös Ironman-kilpailuja, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan suosiotaan valtavasti viimeisempien vuosien aikana.

Uinti

Uinti on monen urheilijan suosikkilaji. Vesi on loistava elementti esimerkiksi hengitysongelmista kärsiville astmaatikoille ja moniallergisille. Vedessä liikkuminen on myös kehon niveliä ja jänteitä ajatellen helpompaa, ja siksi harrastus onkin valikoitunut monien vanhusten viikoittaiseen elämään. Suomessa uimarit harjoittelevat pääasiassa uimahalleissa, mutta etenkin kesäaikaan harrastaminen onnistuu myös merien ja järvien rannoilla. Rohkeimmat hyppäävät talvella avantoihin ja ylläpitävät ulkoilmaharrastustaan ympäri vuoden.

Uinti ei ole ainoastaan satunnaista harrastelijaurheilua, vaan sen parissa voi myös kilpailla. Suomalaiset ovatkin menestyneet lajissa hyvin, ja tuttuja nimiä löytyy niin pienempien kansainvälisten kisojen listoilta kuin olympialaisten palkintopalleiltakin. Suomessa järjestetään vuosittain kymmeniä erilaisia ja ennen kaikkea eritasoisia kisoja, joihin voivat osallistua kaikenikäiset. Sivustolta löydät tietoa sekä uinnin aloittamisesta että kilpailemisesta, ja toki myös harrastamiseen vaadittavista välineistä.

Hiihto

Myös hiihdon suosio on kasvanut valtavasti, ja sen voisi jopa sanoa olevan tämän hetken trendilaji. Moni on alkanut seurata suomalaisten kilpailumenestystä uudella kiinnostuksella, ja osa on myös innostunut hyppäämään itse suksien päälle. Monet hiihtoseurat ovat ottaneet toimintansa markkinointiin uuden sävyn ja otteen, eikä kisoja järjestetä enää ainoastaan kilpaurheilijoille, vaan myös aloitteleville liikkujille, jotka kisaamisen sijasta keskittyvät mieluummin hauskanpitoon.

Hiihto saa suosionsa ansiosta sivustollamme omat artikkelinsa. Pääset tutustumaan erilaisiin välttämättömiin hiihtovarusteisiin ja niiden valintaan, sekä tietenkin itse harrastuksen historiaan ja Suomesta löytyviin mitalisteihin. Löydät sivustolta myös tietoa hiihtoharrastuksen aloittamisesta ja saatat löytää hyviä vinkkejä oikeanlaiseen harjoitteluun juuri omia tavoitteita, kuten kunnon nostoa ja hauskanpitoa, ajatellen. Mitä tarkoittaa perinteinen ja luistelu? Mistä löytyvät pääkaupunkiseudun parhaat ladut? Lue lisää!

Kävely

Kävely on varmasti suosituin kestävyysurheilulaji. Moni laittaa työpäivän jälkeen mukavat kengät jalkaansa ja lämpimät vaatteet yllensä ja suuntaa kävelylle yksin, koiran tai ystävän kanssa tai isommassa porukassa. Kävelyharrastuksen tavoitteena ei tarvitse olla kunnon kohotus tai vartalon kiinteyttäminen, vaan esimerkiksi ystävien seurasta nauttiminen tai hyvän podcastin kuunteleminen. Kävely on myös terapeuttista, ja askelluksen tasainen rytmi lievittää tutkitusti stressiä.

Niin kuin muissakin lajeissa, myös kävelyssä voi kilpailla. Kävely onkin yksi olympialajeista, ja myös suomalaiset ovat menestyneet siinä hyvin – kaikki muistavat Sari Essayahin ja Valentin Konosen. Sivustollamme käsittelemme tavallisen kävelyn lisäksi myös sauvakävelyä, jonka avulla on helppo aktivoida myös käsiä ja muuta ylävartaloa. Erilaisia sauvakävelytapahtumia järjestetään jopa viikoittain sekä virallisten järjestöjen ja seurojen että yksityishenkilöiden toimesta. Klikkaa itsesi lukemaan lisää kävelystä harrastuksena!

Pyöräily

Autoilun ekologisuus on puhuttanut ihmisiä viime aikoina tavallista enemmän. Yksityisauton ja joillain jopa julkisen liikenteen käyttäminen on vaihtunut pyöräilyyn, ja monille tästä on kehittynyt aivan oma harrastuksensa. Pyöräily ei ole ainoastaan tapa kulkea paikasta A paikkaan B, vaan myös keino kohottaa omaa kuntoaan. Pyöräily ei myöskään rajoitu vain kesäajalle, vaan sitä voi harrastaa esimerkiksi kuntosaleilla, oli ulkona kahden metrin kinokset tai ei.

Pääset tutustumaan pyöräilyyn esimerkiksi Kestävyysurheilun suosio – ja Triathlon-artikkeleissa, sekä tietenkin kunnonkohotusta käsittelevissä teksteissä. Löydät sivustoltamme kattavasti tietoa muun muassa pyöräilyn aloittamisesta ja oikeiden välineiden, kuten kypärän, vaatteiden ja itse pyörän valitsemisesta. Pääset myös tutustumaan pyöräilyn terveysvaikutuksiin, joista tyypillisimpiä ovat jalkojen ja keskivartalon kiinteytyminen, hengityselinten kapasiteetin kasvaminen ja verenkiertoelinten vahvistuminen. Pyöräily auttaa myös esimerkiksi diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä.

Suunnistus

Suunnistus on eräs seikkailu-urheilumuodoista, joka lukeutuu myös kestävyysurheilulajiksi. Suomessa sitä harjoitetaan jo koulussa ala-asteella, ja se valikoituukin myöhemmin monen viikoittaiseksi harrastukseksi. Suunnistus on erityisen helppo ja hauska tapa nostattaa omaa aerobista kuntoaan – vaihtelevassa ympäristössä liikkuminen pitää sekä lihakset että mielen virkeänä. Kun maasto ei ole pelkkää tasaista asfalttia, myös lihakset ja nivelet reagoivat liikkeeseen eri tavalla. Lisäksi harrastaja päättää itse tahdin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *