Ironman-kilpailut ovat suunnattu ainoastaan kestävyysurheilun huipputason kilpailijoille. Se on samalla triathlonin niin sanottu kuninkuuslaji. Uinnista, pyöräilystä ja juoksusta koostuva kilpasuoritus vie kehon ja mielen kestävyyden äärirajoille. Lajista järjestetäänkin vuosittain useita kansainvälisiä kilpailuja ympäri maailmaa. Tunnetuin niistä on luultavasti maailman ensimmäisen Ironman-kilpailun titteliä kantava Havaijin Konassa järjestettävä Ironman-mittelö. Mitä muita kilpailuja laji sisältää, ja mistä koko Ironmanissa on kyse? Tutustu aiheeseen kanssamme.

Mitä on Ironman-triathlon?

Ironman-kilpailu koostuu kolmesta osuudesta: 3,86 kilometrin uinnista, 180,25 kilometrin pyöräilystä ja 42,2 kilometrin maratonjuoksusta. Kaikki osuudet läpikäydään peräkkäin, eikä välillä ole taukoja. Yleensä kilpailuajat on rajoitettu 16 tai 17 tuntiin, jonka sisällä osallistujan täytyy päästä maaliin. Täten kilpailupäivä alkaa hyvin aikaisin aamulla ja päättyy myöhään illalla. Jokaiselle lajille on asetettu myös oma määräaika, jonka alittavat kilpailijat voivat jatkaa seuraavalle osuudelle.

Uinnissa maksimiaika on kaksi tuntia 20 minuuttia, pyöräilyssä kahdeksan tuntia 10 minuuttia ja maratonjuoksua varten hyväksytty aika on alle kuusi tuntia 30 minuuttia. Se osallistuja, joka pystyy suorittamaan kaikki kolme osuutta asetettujen aikarajojen sisällä, julistetaan Ironmaniksi eli teräsmieheksi. Luonnollisesti myös parhaalla ajalla voittaa. Nykyään kansainvälisesti merkittävät kilpailut järjestää World Triathlon Corporation (WTC), mutta vuoden aikana Ironman-ammattilaiset voivat osallistua muiden tahojen triathlon-kilpailuihin.

Ironman-triathlon syntyi Havaijilla

Nimi Ironman keksittiin vuonna 1977 Havaijilla järjestettyjen kestävyyskilpailujen palkintojenjaossa. Tuolloin uinti- ja juoksukilpailijoiden välillä käytiin jatkuvasti keskustelua siitä, kumpi laji oli parempi. Mukaan keskusteluun heitettiin myös senhetkinen huippupyöräilijä, Eddy Merckx, jolla väitettiin olevan paras hapenottokyky kaikista. Kaikki osanottajat ehdottivat yhdistää kolmen lajin pisimmät matkat yhdeksi urheilutapahtumaksi ja kutsua sitä Ironman-kilpailuksi. Vuonna 1978 samoissa maisemissa Havaijilla järjestettiinkin ensimmäinen Ironman-triathlon.

Samaista kilpailua on järjestetty siitä lähtien vuosittain lokakuussa, ja sitä pidetäänkin yhtenä arvostetuimmista ja kovatasoisimmista Ironman-kilpailuista maailmassa. Siihen osallistuvat vain lajin parhaimmisto ympäri maailmaa. Havaijin Konan kilpailu televisioidaan ja lähetetään urheilukanavilla ympäri maailmaa, ja sitä seuraavat sadat miljoonat ihmiset. Hawaijin olosuhteet lisäävät kilpailun vaativuutta, sillä kisan aikana on erittäin kuumaa, tuulista ja kosteaa. Samalla ratkotaan vuosittainen Ironmanin maailmanmestaruus.

Ironman-kilpailut maailmalla

Maailmassa on yli 30 erilaista Ironman-kilpailua, joihin osallistumalla voi päästä mukaan Havaijin maailmanmestaruuskilpailuihin. Ammattiurheilijat valitaan kilpailuihin pisteillä, joita he saavat sijoituksistaan Ironman- ja Ironman 70.3 -kilpailuissa. Listan 50 parasta miestä ja 35 parasta naista pääsevät suoraan maailmanmestaruuskilpailuihin. Amatöörikilpailijat valitaan mukaan kiintiöistä, jotka vaihtelevat kilpailuittain. Suomessa järjestetään ainoastaan yksi Ironman 70.3 -kilpailu Lahdessa, mutta tavallisia triathlon-kilpailuja on useita, ja niitä järjestää Finntriathlon.

Suomalaisittain lähimmät merkittävät kilpailut löytyvät Euroopasta. Kilpailuun osallistuvan ei tarvitse matkustaa edes kauas, sillä Ruotsin Kalmarissa ja Viron Tallinnassa järjestetään vuosittain Ironman-kilpailut. Muita maita ovat esimerkiksi Tanska, Sveitsi, Espanja, Ranska, Italia ja Saksa. Ironman on erityisen suosittu Yhdysvalloissa, missä järjestetään yli 15 kilpailua vuosittain. Lajin maailmanennätystä pitää hallussaan saksalainen Jan Frodeno, kokonaisajalla seitsemän tuntia 35 minuuttia ja 39 sekuntia.

Ironman 70.3 -kilpailut

Ironman 70.3 -kilpailuja kutsutaan myös nimellä puolikas Ironman. Numerosarja 70.3 viittaa nimittäin kilpailun aikana läpikäytävien mailin kokonaismäärään, joka tarkoittaa 113 kilometriä. Vaaditut matkat ovat puolet tavallisesta Ironman-kilpailusta: uintia 1,9 kilometriä, pyöräilyä 90 kilometriä ja juoksua 21,1 kilometriä. Laji huipentuu joka vuosi maailmanmestaruuskilpailuihin, jonka sijainti vaihtelee myös vuosittain. Vuonna 2019 se järjestetään Nizzassa, Ranskassa. Maailmanmestaruuskilpailuihin pääsee mukaan vain kilpakauden aikana parhaiten sijoittuneet kilpailijat.

Ironman 70.3 -kilpailuja on järjestetty vuodesta 2001 lähtien. Maailmanmestaruuskilpailujen lisäksi lajista kamppaillaan useassa osakilpailussa ympäri maailmaa Euroopassa, Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa. Kilpailujen osuuksille asetetut maksimiajat vaihtelevat kilpailuittain, sillä niihin voivat vaikuttaa maasto, ilmasto ja reitin kunto. Yleisesti ottaen kilpailijoiden täytyy tulla maaliin viimeistään kahdeksan tunnin ja 30 minuutin päästä lähdöstä. Alan eliitti saapuu maaliin kuitenkin jo neljän tunnin kohdalla.

Norseman Triathlon

Norseman Triathlon ei kuulu virallisten Ironman-kilpailujen joukkoon, mutta sen matkat ovat yhtä pitkiä kuin Ironman-kisoissa. Se järjestetään vuosittain Norjan vaativassa maastossa. Aamulla kilpailijat kokoontuvat Hardangerfjord-vuonon rannoilla ja uivat 3,86 kilometriä Eidjfjordin kaupunkiin, josta matka jatkuu 180 kilometrin pyöräilyllä vaativassa vuoristossa. Matkasta 40 kilometriä on pelkkää ylämäkeä. Juoksussa kilpailijat nauttivat suurelta osin tasaisesta maastosta, mutta loppumatkalla kiivetään Gaustatoppen-vuoren huipulle 1 880 metriin.

Kilpailijoille ei ole tarjolla tukea kilpailun aikana, joten jokainen osallistuja joutuu itse hankkimaan huoltojoukkonsa, jotka tarjoavat juotavaa ja syötävää matkan varrella. Huoltojoukot joutuvat myös seuraamaan kilpailijoita viimeiselle vuorenhuipulle asti. Tällöin jokaisella täytyy olla mukana myös selkäreppu, joka sisältää ruokaa ja juomaa hätätapauksia varten, sillä vuoristojen sää voi vaihtua yllättäen. Kaikin puolin haastava Norseman Triathlon on myös yksi merkittävimmistä Ironman-kamppailuista luonnon voimia vastaan.

Challenge Roth

Challenge Roth tarjoaa myös oivan harjoittelumahdollisuuden Ironman-urheilijoille. Se järjestetään vuosittain heinäkuussa Rothissa, Saksassa. Kilpailu oli osa virallista Ironman-kilpakalenteria aina vuoteen 2001 asti, jonka jälkeen sen järjestäminen siirtyi yksityisille tahoille. Vuosittain Challenge Rothiin osallistuu noin 3 500 yksittäistä kilpailijaa ja 650 viestijoukkuetta. Kilpailun ennätysaika tehtiin vuonna 2016, kun saksalainen Jan Frodeno saapui maaliin loppuajalla 7:35:39. Se on samalla Ironman-kilpailuiden maailmanennätys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *