Näyttää siltä, että suomalaiset ovat hurahtaneet kestävyysurheiluun ihan tosissaan. Erilaisten urheiluseurojen jäsenmäärät ovat nousussa sekä uudet urheilulajit vetävät ihmisiä puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Katukuvassa näkyy yhä enemmän ja enemmän juoksijoita ja pyöräilijöitä. Myös City Marathonin osallistujamäärät puhuvat omaa kieltään kestävyysurheilun suosion kasvusta; Helsinki City Marathon kerää vuosittain jo noin viitisen tuhatta juoksijaa! Mikä kestävyyslajeissa on se kipinä, joka on saanut suomalaiset liikkeelle?

Mikä kestävyysurheilussa viehättää suomalaisia?

Suomalaiset ovat aina ihailleet sisua ja sisukkuutta, ja se mielletään osaksi kansallista identiteettiämme. Kestävyysurheilu ja sisukkuus kulkevat pitkälti käsi kädessä. Luulemme, että tunne, minkä saa, kun jaksaa paahtaa menemään sen viimeisen kilometrin on jotain, mikä uppoaa hyvin suomalaisuuteen. Kestävyysurheilun suosiota selittää myös kansainvälinen esimerkki, seuratoiminta sekä aiempaa suorituskeskeisempi elämäntapa. Myös lapsena aloitetut harrastukset innostavat myöhemmälläkin iällä seuratoimintaan ja liikuntaan.

Monet päivät toimistotyötä tekevät ihmiset kaipaavat hyvää oloa ja energisyyttä, minkä saa esimerkiksi pitkän juoksulenkin jälkeen. Ihmiset taistelevat myös yksinäisyyttä vastaan liittymällä ryhmäliikuntatunneille ja urheiluseuroihin. Kestävyysurheilu on myös ollut niin sanotusti päätähti olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissa. Marathon ja viidenkympin hiihto ovat keränneet aina suurimmat katsojamäärät. Ne ovat kuin jännittäviä näytelmiä, joissa päätähti ja vetäjä vaihtuvat, ja mitä vain voi sattua pitkällä matkalla.

Kestävyyslajien uudet tuulet

Suomessa uusia kestävyysurheilulajeja on otettu vastaan suurella innolla. Esimerkiksi triathlonseurat eivät ole edes osanneet valmistautua suureen kysyntään. Nykyään eripuolilla maata on avattu jo toistakymmentä triahlon-koulua, ja leirejä ja kilpailuja järjestetään ympäri Suomea. Lajin suosiota selittää sen haastavuus ja monipuolisuus. Triathlonin näkyvyyttä on edistänyt myös Alexander Stubbin innokas harrastaminen. Triathlon on vaativa urheilulaji, missä yhdistyy uinti, pyöräily ja juoksu.

Swimrun on uusi Ruotsista lähtenyt kestävyysurheilulaji, joka on otettu myös Suomessa hyvin vastaan. Se on todellinen kestävyysurheilulaji, sillä uintia siinä tulee 10 kilometriä ja juoksua 65 kilometriä. Swimrun on pääsääntöisesti parilaji. Suomessa Swimrun-kilpailuja järjestetään jo kuusi kappaletta, ja niihin on mahdollisuus osallistua myös aloittelijana. Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita paljoa, riittää että omistaa märkäpuvun tai uimapuvun, uimalasit ja kengät, jotka toimivat märissä olosuhteissa.

Raitista ilmaa ja urheilua – mikä sen parempaa!

Polkujuoksu on urheilulaji, jossa nimenmukaisesti patikoidaan tai juostaan poluilla. Se eroaa maantiejuoksusta ja ratajuoksusta siinä, että juokseminen tapahtuu merkityillä vaellus- ja retkeilyreiteillä, joissa voi olla paljon haastavampi maasto. Polkujuoksussa hienoa on, että siinä saa raitista ilmaa, hyvän kunnon ja siinä voi kuntoillessa nauttia luonnon rauhasta ja äänistä. Parasta siinä on, että lajin harrastaminen ei vaadi juurikaan rahaa.

Suunnistus on myös mainio tapa saada nauttia liikunnasta ja metsän äänistä samalla kertaa. Suunnistus on samalla aivoja harjoittava urheilulaji, ja se vaatii hyvää keskittymiskykyä. Useat suunnistusseurat järjestävät alkeiskoulutusta lapsille ja nuorille. Kilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain lähes 200, ja niissä on sarjoja alle 10-vuotiaista aina yli 80-vuotiasiin asti. Tunnetuin näistä kilpailuista on Jukolan viesti. Suunnistus on laji, joka sopii kaikille.

Kestävyysurheilun klassikkolajit

Pitkänmatkan hiihdolla on syvät juuret suomalaisessa kulttuurissa ja kansallisessa identiteetissä. Kansakunnan muistiin on syvästi piirtynyt monia hienoja hetkiä, joita hiihtäjämme ovat tarjonneet. Esimerkkinä näistä hienoista hetkistä ovat Marjo Matikaisen legendaariset sanat ja Juha Miedon jykevän päättäväinen olemus. Hiihto on myös tuonut suurimman urheilukriisin kansallemme doping-kohun takia. Pitkänmatkan hiihdon suosio on kärsinyt viime vuosina, mutta toivomme, että lajin tulevaisuus on loistava.

Maraton on kestävyysurheiluklassikko, eikä sen suosiolla näytä olevan loppua. Maratonista on tullut monien kaupunkien järjestämien City Marathon -tapahtumien ansiosta monien ihmisten “ainakin kerran elämässä” -tavoite. Juoksun suosio onkin noussut tasaisesti 70-luvulta lähtien. Lajin suosion kasvamiseen on vaikuttanut lajin haastavuus ja ihmisten halu nähdä, pystyvätkö he saavuttamaan tavoitteen, joka tuntuu saavuttamattomalta. Maraton on lajina tasa-arvoinen, sillä sen harrastamiseen ei tarvita muuta kuin hyvät kengät!

Urheiluseurojen merkitys kestävyysurheilun suosiossa

Viimeisen 30 vuoden aikana seuratoiminta on tullut monimuotoisemmaksi, laajemmaksi ja vahvemmaksi. Myös seurojen ammattimaisuus ja osaaminen on kohentunut. Seurat palkkaavat yhä enemmän ammattilaisia, mikä tekeekin seuroista merkittävän työllistäjän ja näin yhteiskunnallisesti tärkeän. Historiallisesti vapaaehtoiset ovat olleet tärkeä osa seuroja, ja niin he ovat edelleenkin tarvittuja, vaikka ei ihan niin laajassa mitassa kuin aikaisemmin. Liikunta- ja urheiluseuratoiminta on edelleen keskiössä Suomen kestävyysurheilussa.

Seurojen merkitys näkyy ammattimaisessa valmennuksessa, ja niiden kautta ihmiset pääsevät harrastamaan urheilua järjestelmällisemmin. Urheiluseurojen tehtävänä on kannustaa lapsia ja nuoria urheilemaan ja nauttimaan siitä. Heidän tehtävänänsä on myös opettaa urheilijoita yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Seurat auttavat myös yhdistämään taustoiltaan erilaisia ihmisiä ja rakentamaan lapsen ja nuoren omaa itsetuntoa. Urheilijat saavat iloa, kun he saavuttavat liikunnan mukanaan tuoman hyvänolon lisäksi urheilullista menestystä.

Kestävyysurheilun hyödyt

Monet kestävyysurheilun lajit ovat sopivia kaikille harrastettavaksi, sillä monet niistä ovat harrastuksena edullisia tai jopa ilmaisia. Kestävyysurheilussa tulee otettua mittaa itsestään, ja onnistumisen ilo on taattu, kun saavuttaa oman tavoitteensa. Kestävyysurheilussa kunnon kohoaminen on varmaa, mutta se antaa myös mielen virkistystä sekä auttaa yhteisöllisyyden luomisessa. Nuorien urheilijoiden kannustaminen on tärkeää ja seurat ovat siinä avainroolissa. Ja tietenkin viihdearvo on kestävyysurheilussa aivan omaa luokkaansa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *