Hiihto, tarkemmin sanottuna maastohiihto, on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Kun ensilumi laskeutuu maamme kamaralle ja kelit alkavat suosia, kaivavat hiihtoharrastajat sukset, monot ja sauvat kaappiensa pohjalta ja ampaisevat laduille. Hiihtäminen on oiva tapa nostattaa kuntoa ja nauttia raikkaista talvikeleistä. Hiihto käy myös hyötyliikunnasta, sillä suksilla pääsee nopeasti paikasta A paikkaan B. Ota mukava asento ja lue hiihtoharrastusta käsittelevä artikkelimme.

Kunto nousee silmissä

Hiihtäminen tuntuu koko kropassa; jalkojen lihakset vahvistuvat, keskivartalo tiukkenee, ryhti paranee ja kädet kiinteytyvät. Ylimääräinen rasva palaa nopeasti, kun koko kehoa aktivoidaan. Kun pitkät suorat tuntuvat enimmäkseen reisissä, ylämäkien kipuaminen taas ottaa käsiin, rintaan ja yläselkään. Myös hapenottokyky paranee ja uusia verisuoniyhteyksiä alkaa kehittyä nopeaan tahtiin. Näin keho pystyy kuljettamaan happirikasta verta nopeammin ja pidemmälle kehoon.

Fyysisten ominaisuuksien lisäksi hiihtäminen – tai urheilu ylipäätään – vaikuttaa positiivisesti myös mielenterveyteen. Ulkona liikkuminen ja urheilun tuottama endorfiini saavat olon tuntumaan raukealta ja ennen kaikkea paremmalta kuin aikaisemmin. Hiihtäminen onkin hyvä tapa irrottautua hetkeksi arjen huolista. Kun keskittyy luonnon kauneuteen ja toisaalta myös rehkimiseen ja uusien etappien saavuttamiseen, unohtuvat stressaavat asiat nopeasti mielestä. Elämään voi parhaimmillaan saada aivan uudenlaisen näkökulman.

Välineiden hankinta on helppoa

Hiihdon keskeisimmät varusteet ovat sukset, monot ja sauvat. Suksia on kolmenlaisia: perinteiseen tyyliin soveltuvia, vapaaseen tyyliin soveltuvia ja latujen ulkopuoliseen harrastamiseen soveltuvia. Perinteisen hiihtotyylin sukset ovat tavallisesti pitkiä, noin 15 – 20 cm hiihtäjää pidempiä. Ne ovat myös joustavat ja mahdollistavat enemmän liikkeitä. Vapaan, eli luistelutyylin, sukset taas ovat vain 5 – 15 cm hiihtäjää pidemmät, ja ne ovat luistimen tapaan melko jäykät.

Monojen valinnassa on hieman enemmän valinnanvapautta. Hyvä nyrkkisääntö on, että monoihin ei kannata jättää lainkaan kasvunvaraa, ja luistelutyylin monot ovat huomattavasti jäykemmät ja ulottuvat myös korkeammalle nilkkaan. Monojen ja suksien lisäksi hiihtäjän on kannattavaa panostaa säänmukaisiin vaatteisiin ja kerrospukeutumiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa paksuja hiihto- tai villasukkia, teknisiä lämpöhousuja, hyvää tuulen ja sateen pitävää takkia ja tietenkin pipoa.

Harrastus voi edetä kilpatasolle

Kilpailuhenkiset harrastajat saattavat haluta ottaa mittaa itsestään ja muista. Tällöin oikea suunta on hiihtokilpailuissa. Kyseessä ei tarvitse olla vakavat kilpailut, joissa tähdätään maajoukkueeseen, tai ylipäätään Suomen- tai maailmanmestaruuskilpailut. Moni aloittaa kilpailun leikkimielisistä tapahtumista, joissa jokainen kyllä saa oman kilpailijanumeron ja ajasta pidetään kirjaa, mutta joissa päätarkoituksena on pitää hauskaa ja nauttia lajista ja talvimaisemista. Moni löytää kilpailuista myös ystäviä.

Kilpatason hiihtokisoihin valmistautuminen eroaa tavallisesta, harrastusmielessä hiihtämisestä. Jos tavoitteena on osallistua alkutalven kisoihin, on harrastajan aloitettava kausi jo varhain. Monet harjoittelevat myös kesäaikaan esimerkiksi hiihtoputkissa tai ylläpitämällä kuntoa juosten, pyöräillen ja kuntosalilla. On hyvä myös muistaa, että kilpailuihin tulee ilmoittautua ajoissa, jotta järjestäjät osaavat varautua oikeaan määrään kisaajia. Kilpailumaksut myös tapaavat kallistua sitä mukaa, kun kisojen tapahtuma-aika lähenee.

Hiihtotapahtumia järjestetään pitkin kautta

Erilaisia massahiihtotapahtumia järjestetään joka vuosi pääasiallisesti helmikuusta huhtikuuhun asti. Jos mieli halajaa hieman isompiin tapahtumiin, kannattaa ottaa suunnaksi Finlandia-hiihdot. Kyseessä on Lahdessa joka helmikuu järjestettävä pitkän matkan maastohiihtokilpailu. Matkoja on yhteensä kolme; 20 kilometriä, 32 kilometriä ja 50 kilometriä. Koska mukaan hyväksytään kaikki innokkaat harrastajat, ei matkaa tarvitse suorittaa supernopeasti – vaikka kyseessä onkin kilpailu, piilee todellinen haaste itsensä voittamisessa.

Eräs kaikkien aikojen sympaattisimmista hiihtotapahtumista on Rovaniemellä järjestettävä Napapiirin hiihto. Tapahtuman nettisivuilla pyörivä motto: “Ei se matka tapa, vaan vauhti! Nautitaan leppoisasta hiihtopäivästä”, kertoo kaiken tarvittavan tästä lämminhenkisestä kisasta. Napapiirin hiihto on tilaisuus uusien tuttavuuksien löytämiseen, itsensä haastamiseen ja ennen kaikkea hiihdosta ja upeista talvimaisemista nauttimiseen. Tapahtuma on kerännyt suomalaisten lisäksi myös paljon ulkomaalaisia osanottajia. Matkavaihtoehtoja on kolme: 20, 40 ja 60 kilometriä.

Tunnetuimmat suomalaiset hiihtäjät

Eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista hiihtäjistä on Marja-Liisa Kirvesniemi, kolminkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen suomenmestari. Kirvesniemi aloitti hiihtoharrastuksensa jo 8-vuotiaana ja eteni nuoruusvuosinaan kilpatasolle. Häneen voi vielä nykyäänkin törmätä harrastelijaladuilla. Marjut Lukkarinen on Lohjan Louhet -seurasta pinnalle ponnahtanut hiihtäjä, joka voitti maastohiihdon olympiakultaa vuonna 1992. Lukkarinen on Kirvesniemen tapaan yksi Suomen arvostetuimmista ja suosituimmista hiihtäjistä, ja monen nuoren esikuva.

Myös Mika Myllylä on jäänyt monien hiihtoa seuraavien mieleen. Kyseessä on kuusi olympiamitalia ja peräti neljä maailmanmestaruutta kahminut hiihtäjä, joka on suomalaisten lisäksi jäänyt myös monien muiden maiden kansojen mieleen. Toinen mielenkiintoinen mieshiihtäjä on vuonna 1983 syntynyt Matti Heikkinen, joka on myös artikkelissa mainituista hiihtäjistä ainoa, joka on edelleen aktiivinen. Heikkinen voitti maailmanmestaruuskultaa vuoden 2011 Oslon kisoissa.

Hyppää ladulle!

Hiihto on helppo harrastus, joka ei vaadi kalliita varusteita tai tuhottomasti aikaa. Latuja löytyy ympäri Suomea, ja niille voi pinkaista milloin tahansa siltä tuntuu. Moni onkin ihastunut hiihtoon sen tuoman vapauden takia; sinun ei tarvitse sitoutua tarkkoihin harjoitusaikatauluihin ja saat päättää tahdin ja reitin itse. Hiihdon parissa myös kunto kasvaa, ja erilaisista tapahtumista voi löytää elinikäisiä ystäviä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *